Kerámia bevonat

Mindent amit a manapság oly gyakran hallott "kerámia" bevonatokról tudni érdemes.

Nem mehetünk el emellett a témakör mellett anélkül, hogy külön oldalt, leírást valamint magyarázatot szentelnénk ennek a divatos de mégis misztikus dologknak ami méltán okoz fejfájást még a legképzettebb autókozmetikusnak is.

Először is tegyünk rendet a fejekben!

Szóval, mi is ez a dolog?

Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy az emberek nagyobb hányada kényelmes, mindenre azonnali és örökké tartó megoldást szeretne találni. Milyen jó is lenne egy csodaszer amitől az autónk örökké tiszta maradna és soha többé nem kellene mosnunk, törölgetnünk és políroznunk. Nem lenne rossz ugye? Erre próbáltak megoldást találni tudósok 2007 körül mikor az Aquarzt megjelent majd 2010-ben a Nanoshine Ltd. is bemutatta kvarc tartalmú védőrétegét a nagyközönség előtt. A bevonat erősen ellenállt a karcoknak, graffitiknek, oxidációnak, örgegedésnek, sónak, savas esőnek, madárürüléknek, bogaraknak, víznek, nagyjából mindennek amitől próbáljuk óvni szeretett autónkat. A szer alapjaiban rengette meg a szakmát és azóta megállíthatatlanul fejlődik. Manapság szinte minden felületre elérhető arra kifejlesztett kerámia bevonat, legyen az műanyag, üveg vagy akár bőr.

A fényt és a csillogást nem feltétlenül a bevonat adja ezt azért szögezzük le. A fényt a karc és szennyeződés mentes felület képes visszaverni amit a kerámi bevonat telepítése előtti előkészítéssel érünk el. Ez nem más mint egy több lépcsős korrekciós polírozás, zsírtalanítás és a felület mindenféle szennyeződéstől való megtisztítása. A teljes folyamat akár 2-3 napot is igénybe vehet, így már érthetőbb miért is ilyen drága a kerámia bevonat applikálása. Arról nem is beszélve, hogy a gyártók sem fukarkodnak az árakkal így a telepítést végző szakembereknek is 30-50 ezer forintnyi (nem ritka a 100-200 ezer forint vagy ennek sokszorosába kerülő anyag) összeget kell fizetnünk egy üvegcséért ami éppen elég az adott autóra. Az, hogy érdemes-e előkészítés, karcmentesítés és zsírtalanítás nélkül feltenni a bevonatot mindenki döntse el saját maga.

Sajnos a piac is felhígult és boldog-boldogtalan kerámia bevonatot telepít, az is akinek igazából fogalma sincs mit tesz fel, hogy tesz fel és hogyan kell azt karban tartani. Hírdetik a karcállóságot, golyóállóságot, minél nagyobbat probálnak mondani, túlozni csak azért, hogy a vevők az ő szolgáltatásaikat válasszák.

A kerámi bevonat nem erről szól, tökéletes védelem nincs. Csak akkor fontoljuk meg a kerámiázást ha nem támasztunk irreveláns elvárásokat a szerrel szemben és értjük, tudjuk miről van van szó, miért fizetünk.

Az anyag nem más mint szilicium-dioxid és ennek variánsai. Egy szintetikusan előállított anyag ami védi a felületet, úgy is lehetne emlegetni mint egy alaposan feltuningolt waxot.

Az anyag maga a felvitel után 2-3-6 mikronnyi réteget képez (1000 mikron = 1mm) szóval ne várjuk, hogy ez a réteg védi majd meg az autónkat a karcolásoktól. Kémiai úton köt, a réteg alatt a felület fényes marad nem fakul ki, víz és kosztaszító hatású, mint a teflon a serpenyőben. Savnak, lúgna erősen ellenáll.

Az sem igaz, hogy nem kell az autót mosni és egy egyszerű magasnyomású mosóval tisztán tarthatjuk. Alapos mosáshoz muszáj hozzáérnünk a fényezéshez (erről itt olvashatunk többet) és ez az anyag nagyban könnyít annak megtisztításában valamint nehezebb lesz mosás/szárítás közben megkarcolnunk az autónkat. Bogarak és minden más szennyeződés nehezebben fog megtapadni a felületen, röviden-tömören szennyeződés taszító.

Tehát ha kerámiáztatunk meg kell tanulnunk a kezelését is. Vannak visszatöltő szerek, samponok, spray-k amivel megnővelhető és kitolható a bevonat élettartama. Megfelelő karbantartás mellett 1-2 évet könnyedén kihúzhatunk vele.

Mindenféle védőbevonat telepítése előtt érdemes szakember tanácsát kikérni, érdemes-e egyáltalán és alkalmas-e a felület a kezelésre. Újabb autóknál erősen ajánlott viszont öregebb viseltesebb fényezéseknek elképzelhető, hogy más olcsóbb alternatíva is bőven elég.

Jelenlegi ajánlatainkat szolgátatások menüpont alatt találja.